2 Kasım 2013 Cumartesi

Merhaba arkadaşlar.

Bugün sizlerle drupal yönetim menülerinden en sık kullanılan drupalin çekirdeğiyle beraber gelen toolbar eklentisini ve daha sonra ihtiyaca binaen bizim kurduğumuz admin menu eklentilerini anlatmaya çalışacağız. Burada yapmak istediğimiz şey ise her iki menü sisteminin de kullanışlı yüzünü göstermek ve bu iki menu eklentisinin beraber kurulu olması durumunda nasıl bir görünüm bozukluğuna yol açacağını ve bunu gidermenin yolunun eklentilerden birini kaldırmak olduğunu göstermek.




Admin menu eklentisi  ile (https://drupal.org/project/Admin_Menu) ortaya çıkan yeni yönetim menüsü

Drupalin çekirdek sürümüyle toolbar eklentisi ile gelen yönetim menüsü

Az sayıdaki menü başlıkları için drupalin çekirdek sürümü içinde toolbar eklentisi ile gelen yapı kullanışlı gelebilir. Fakat siz uygulama geliştirici iseniz mevcut yapı sizin ihtiyaçlarınızı hızlı karşılamak için pek de yeterli gelmeyecektir. İşte bu nedenle ortaya çıkan admin menü (https://drupal.org/project/Admin_Menu) hem menü başlıklarına erişimdeki hız ve sade görselliğiyle bu ihtiyacı fazlasıyla karşılamaya yetiyor.

Drupal içerik yönetim sistemi normal kurulumda çekirdeğinde yer alan sade ve zarif bir admin menü ile (drupalin çekirdeğinde yer alan toolbar eklentisi) gelir. Bu çekirdek yönetim menüsü sık kullanılan menü sayısı az olduğunda gayet kullanışlı olabilir. Örneğin yönetim menüsü, içerik eklemek ve birkaç bazı işlemler için sıklıkla kullanılacaksa sık kullanılan bu menü başlıkları menüler hızlı ulaşım için bir kısayolu (shorcuts) eklenerek çok kullanışlı bir yönetim ekranına dönüştürülebilir. Sık kullanılan menü başlıklarını ise kısayol olarak eklemenin temelde iki yolu vardır:

1) İlgili konumda iken Add to Default shortcuts yazısının solundaki "+" işaretine tıklanırsa ilgili konum otomatik olarak kısayol olarak eklenecektir.

"+" linkine tıklanmadan önceki hal (kısayol olarak add content ve find content var)

"+" linkine tıklandıktan sonraki hal (kısayol olarak Performance de eklendi)


2) Yönetim menüsünün sağ tarafında yer alan edit shortcuts linkine tıklayarak gelen sayfada add new shortcut'a tıklayıp açılan pencerede kısayol ad ve konum bilgisini girerek kısayolumuzu tanımlayabiliyoruz.


Edit shortcuts » Add shortcut ile kısayol eklemeye doğru gidiyoruz.

Gelen ekranda kısayol adını ve konum bilgisini giriyoruz ve olay bitiyor


Şimdi ise admin menu eklentisini kurduktan sonra karşılaşacağınız olası görsel problemleri ele alalım. Admin menu'yü kurduğunuzda hemen altında eski menü kısayolları (shortcuts) görülüyor. Bu soruna ilk önceleri bir anlam verememiştim. Zannediyordum ki admin menu'yü kurunca admin menu bir önceki menünün yerini alacak ve sorun çıkmayacak. Fakat durum öyle değilmiş. Eklentilerin her ikisi de çalışmaya devam ediyormuş:D



Admin menu altında eski menü ile ilgili kalıntılar - 1
Admin menu altında eski menü ile ilgili kalıntılar - 2

Fakat kurulumdan sonra gördüm ki hem admin menu hem de çekirdek sürümündeki toolbar eklentisi ile gelen temel yönetim menüsü beraber tam karşımda. O halde çözüm: eski menüyü, yani toolbar eklentisini eklentilerden kaldırmak.

Drupalin çekirdeğinde yer alan yönetim eklentisi: toolbar
Toolbar eklentisini kaldırdıktan sonraki kusursuz görünüm.
Bir de şuna değinmekte fayda var: eğer admin menu eklentisinin sadece Administration menu parçasını kurdu iseniz yukarıdaki görünüm bozukluklarıyla karşılaşırsanız. Aşağıdaki resim admin menunün tek parçasının kurulmuş olduğu gösteriyor.
Sadece Administartor ile yukarıda değindiğimiz görünüm sorunları ortaya çıkar.
Fakat hem Administration menu hem de Administration menu Toolbar Style'ı kurarsanız toolbar eklentisini kaldırmadan

Alttaki iki satırlı admin menu satırı ile gelen yapı ve onun altındaki bir satırlık eski menu kalıntısından olan kısayollar görünecektir ki bu sorun yukarıdaki görünüm sorunundan daha vahimdir.

Toolbar eklentisini kaldırmadan admin menusünün yukarıda değindiğimiz iki parçasını kurar isek

Daha da önce de değindiğim gibi tüm bu görünüm sorunlarının çözümü sistemde iki yönetim eklentisinin de yer almasına izin vermemek ve toolbar eklentisini kaldırmak.
Toolbar eklentisini kurduğumuzda ise ortaya çok süper bir görünüm çıkıyor.

Peki neden Administration menu Toolbar Style'ı kurduk derseniz: yazı fontu ve görselliği biraz daha artırmak. Eğer eklentinin bu parçasını kurmaz iseniz yazı fontu ve satır genişliği biraz daha az oluyor ve kullanırken biraz zorluyor. Eğer bu parçayı kurmadan yazı fontunu görülebilir bir seviyeye getirmek istiyorsanız temada yer alan style.css dosyanıza

body #admin-menu { font-size: 14px; }

kodunu eklemeniz gerekmektedir.

ayrıca okuduğum bir yazıda profiles » standart » standart.info da yer alan dosyada toolbarı devre dışı bırakmamızı ve admin menuyü dahil etmemizi söylüyor. 


Toolbar menüyü devre dışı bırakıp admin menuyü aktif etme

Fakat ben bu işlemi yapmadan da hedefe ulaştım. Belki bunun performansla bir ilgisi vardır. 

Görünümle ilgili bir diğer durum ise iki tane admin menu eklentisiyle gelen yapının üst üste olması ve altında eski menüden kalma kısayolların yer alması. Bu olayı daha da vahim gibi gösteriyor. Bu durumun çözümü ise yine yukarıda da verdiğimiz gibi toolbar eklentisinin kaldırılması. Eğer siz admin menu eklentisini kurarken sadece Administrator menu kısmını kurmuşsanız yukarıda değindiğimiz (bir satır admin menu ve bir satır ise eski menü kalıntısı) ve çözümünü verdiğimiz sorun ortaya çıkacaktır. 

Umarım yararlı olmuştur.

Yararlanılan Kaynaklar: 
http://www.wdtutorials.com/2012/05/07/drupal-7-useful-modules-developers#.UnOBPvnIb2k

0 yorum:

Yorum Gönder