30 Eylül 2013 Pazartesi


Dostlar merhaba,

Bugün sizinle günlük hayatta, girdiğimiz sitelerin çoğunda sıklıkla karşılaştığımız yapılardan bahsedeceğim. Lightbox denilen yapılar içeriklerin (metin, yazı, resim, video,..vb) pop up şeklinde açılması sağlayan kullanışlı yapılardır. Özellikle resim galerilerinde ve form doldurmalarda ve notification denilen bildirimleri ifade etmelerde çok kullanışlıdır. Kullanım sıklığı bakımından colorbox, lightbox2, shadow, thickbox, fancbox ... şeklinde devam ediyor https://drupal.org/node/266126 a göre.

Şuan piyasada birçok lightbox scripti mevcut. http://planetozh.com/projects/lightbox-clones/ adresinden de inceleyeceğiniz onlarca script var bu anlamda. Peki bizim ihtiyacımıza uygun scripti nasıl bulacağız? Hangisi bize en uygun? şeklindeki sorulara yine http://planetozh.com/projects/lightbox-clones/ sitesi yanıt veriyor. Sitenin sağladığı bir filtreleme ile istediğiniz özellikleri tıklayarak o özellikleri bulunduran scriptleri listeletebiliyor ve bu şekilde zamandan tasarruf sağlayarak farklılıkları da kolayca analiz edebiliyorsunuz.

Örneğin script ile
  • Resim
  • Resim gruplarını
  • Elementleri aynı satırda yani inline şekilde
  • Frame
  • Ajaxla içerik çekip gösterme
  • Flash gösterme
  • Değişik türde video içerik gösterme gibi birçok filtreleme seçeneğiyle filtreleme yaparak değişik yönden scriptleri analizler yapabiliyoruz.
Ayrıca yeni filtre ekleip çıkartabilmemiz ve filtrelemeyi script kütüphanesi (jquery, prototype, motools, yui...) şeklinde yapabilmemiz de büyük bir esneklik. Bu şekilde bir kütüphaneden (örneğin jquery) belli başlı özelliklikleri olan scriptleri rahat bir şekilde listeletebiliriz. Ayrıca şunu da not düşmekte fayda var: piyasadaki tüm scriptler bu sitede yer almıyor. Dolayısıyla varın bu scriptlerin ne kadar da çok olduğunu siz düşünün :D


Ayrıca drupal web sitesindeki https://drupal.org/node/266126 sayfada da konuyla ilgili değişik açılardan analizler yapılmış.

Sonuç olarak hangi scripti kullanıp kullanmayacağınız sizin ihtiyaç ve zevkinize kalmış. gerisi prosedür (teferruat idi pardon).

umarım faydalı olmuştur.

0 yorum:

Yorum Gönder