14 Şubat 2013 Perşembe

Merhaba arkadaşlar,

Sunucu uygulamalarının çoğu port 80'de çalışır şekilde ayarlanmış olarak geliyor. Haliyle siz bir taraftan IIS ile iş yaparken diğer taraftan Apache veya Tomtac ile işlem yapayım derseniz port 80 çatışmasıyla uygulamanızın çalışmadığını görebilirsiniz. 

Peki port 80 çatışması sorununu nasıl aşabilirim?

Bunun değişik yolları var esasında. Ama en mantıklı gelen her uygulamanın dinlediği portu farklı atamak. bu şekilde bu çarpışma sorunuyla karşılaşmazsınız. Çalıştırırken de eğer localhostta çalışıyorsanız localhost:atanılan_portno/uygulama_adı bağıntısıyla ilgili uygulamayı çalıştırabilirsiniz. Örneğin ilgili server için atadığınız port no 81 olsun ve çalıştıracağınız uygulama drupal klasöründe olsun yapmanız gereken şey localhost:81/drupal yazmak. 

Diyelim ki XAMPP üzerinde çalışıyorsunuz yapmanız gereken şey C:\xampp\apache\conf\httpd.conf dosyasına girerek listen 80 yazan yerdeki 80 rakamını istediğiniz bir sayı ile değişmek. Örnek resim aşağıda:

XAMPP'de Apache Server portunu değiştirmek

Diyelim ki IIS kullanıyorsunuz ve port değiştirmek istediniz bunu nasıl yaparsınız?
Başlat>Çalıştır>inetmgr yazarsanız IIS Server ekranı açılır.


1.aşama: gelen ekranda sol taraftaki uygulamalardan istediğiniz birisi üzerinde fare ile sağ tıkla ve açılan ekranda bağlamaları düzenlemeyi tıkla. Örnek resim aşağıda:


IIS Server'da port değiştirme: aşama 1

2. aşama: bağlamaları düzenleye tıkladıktan sonra ise açılan ekranda (site bağlamaları) en üst tarafta http yazan yerin hemen sağında port numarasını göreceksiniz. Eğer daha önce bir değişiklik yapmamışsanız 80 olarak görürsünüz. Portu 80'den 82'ye atayalım mesela. Bunun için en sağda yer alan düzenle'ye tıklarsanız açılan ekranda (site bağlamasını düzenle) ilgili sayıyı yani 80'i 82 yapıp tamam'a tıklarsanız olay bitmiştir. Örnek resim aşağıda:
IIS Server'da port değiştirme: aşama 2
Bir de şunu söylemekte yarar var. Bazen default port olan 80 portunda çalışmak istersiniz ama hiç bir problem yok gibi düşünürken Apache server'in port 80 bussy mesajıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer Apache server'in portunu değişmeyecekseniz portu işgal eden programı kapatmanız gerekir. Mesela ben Web Deployment Agent Service
Web Deployment Agent Service
diye bir iş sürecini sonlandırdığımda 80 nolu portun boşaldığını ve Apache serverin çalıştığını gördüm. Sorun ise Webmatrix kurulumu ile gelen web deployment agent service iş sürecinin 80 portunu kapatarak benim daha önceden kullandığım XAMPP'deki apache servere erişimimi engellemesiydi. 

80 portu kapalı olduğu için apache sever çalışmıyor
Bu sorunu çözmek için apache servere farklı bir port atamak istemedim. Çünkü port atasam her seferinde "localhost/ilgili_dizin" yerine "localhost:atanan_port/ilgili_dizin" şeklinde ekstradan bir de port yazmam gerekecekti. Dolayısıyla bu durumun çözümü için portu dolduran ilgili iş sürecini bulup durdurmayı tercih ettim yani yukarıda belirttiğim iş sürecini task managerden durdurdum (Windows Görev Yöneticisi - Ctrl+Alt+Delete'den giriyorsunuz oradan işlemler'e tıklayarak ilgili iş sürecini (web deployment agent service) bulup sonlandırıyorsunuz.) 

Bir başka yaklaşım ise Apache server'a birden fazla port tanımlama.  http://httpd.apache.org/docs/2.2/tr/bind.html ve http://httpd.apache.org/docs/2.2/tr/mod/mpm_common.html#listen adreslerinde nasıl birkaç portun dinlenmesinin sağlanıldığı anlatılmış. Olay şöyle: C:\xampp\apache\conf\httpd.conf  dosyasında listen 80'in aşağısına ekstradan dinlemek istediğin portu veya portları yazıyon. Ayrıca dinlenmek istenen şey port değilde bir/birkaç  ip adresi de olabilir. Örnek resim aşağıda.

port dinlenecekse;
Listen 80
Listen 8000
ip dinlenecekse;
Listen 192.170.2.1:80
Listen 192.170.2.5:8000

Birden fazla port dinleme
Ayrıca konu ile ilgili http://www.groovypost.com/howto/apache/configure-apache-web-site-to-use-multiple-ports/  yazısını da okuyabilirsiniz. 

Umarım yardımcı olmuştur.

1 yorum:

  1. Titanium Tube | Baojititanium
    The structure of the tube was constructed 태백 출장샵 by the use of graphite, which is also considered one 논산 출장마사지 of the most 김해 출장안마 important Jun 11, 2020 진주 출장샵 · baoji titanium Uploaded by Aarti Tínumen

    YanıtlaSil