14 Şubat 2013 Perşembe

Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlere Drupal içerik yönetim sisteminden biraz bahsedeceğim. Drupal wappalyzer'in analizine göre popüler ilk üç içerik yönetim sistemi arasında gösteriliyor.
Drupal wikipedia'da şu şekilde anlatılıyor:
Drupal ücretsiz ve açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir. Modüler yapısı sayesinde, web uygulama çatısı, topluluk portalı, forum ya da blog motoru olarak da kullanılabilmektedir. 2000'li yılların ortalarında Drupal esneklik, genişleyebilirlik, yönetim kolaylığı ve etkin bir topluluğun desteği ile popülerlik kazanmıştır.Drupal PHP programlama dili ile yazılmıştır. Bununla birlikte Drupal tabanlı bir web sitesinin kurulumu, geliştirilmesi ve bakım genellikle PHP programlama becerisi gerektirmemektedir.Drupal içerik yönetim sistemi Unix, GNU/Linux, BSD türevleri, Solaris, Windows, ve Mac OS X gibi işletim sistemleri başta olmak üzere, üzerinde PHP yorumlayıcı bulunan herhangi bir işletim sisteminde çalışabilmektedir.Apache, lighttpd ya da IIS gibi herhangi bir biçimde PHP ile eklemlenebilen bir Web sunucu yazılımı ve MySQL, PostgreSQL gibi bir veritabanı sunucuya gereksinim duyar. 
drupal.org anasayfa

Drupal, Türkiye'de çok sık kullanılmamakla birlikte Avrupa'da çok fazla ilgi gören bir cms'dir. Bunu kanıtlamak da çok kolaydır: Girin drupal.org sitesine, forumlara bir bakın, hareketlilik karşısında siz de benimle aynı görüşü paylaşacaksınız. Aynı şekilde drupal ile ilgili birçok videoyu da rahat bir şekilde internetten (özellikle youtube ve vimeo'dan) bulabilmektesiniz.  Ama kaynakların büyük çoğunluğu İngilizce olduğundan ve drupal'in kullanımı wordpress ve joomla kadar kolay olmadığından mıdır bilinmez bu çok güçlü cms maalesef Türkiye'de fazla tutmamış. Bugün Türkiye'de ve dünyada wordpress en fazla kullanılan içerik yönetim sistemi. Bazı forumlarda en iyi içerik sistemi hangisi türünde tartışmalar var: kimisi wordpress diyor kimisi joomla kimisi ise drupal. Esasında bu soruyu cevaplayan kişileri yazılım bilgisi ve İngilizce bilgisine göre analiz edersek zannımca en az yazılım bilgisine (php, css, javascript ...) sahip kişilerin wordpress'de toplandığı, en fazla yazılım bilgisi + İngilizce'yi bilenlerin ise drupal'de toplandığı varsayımının doğru olabileceğini düşünüyorum. 

Neden wordpress fazla tutuyor?
Hakkını yemiyelim, wordpress ile de çok güzel siteler yapılabiliyor. Özellikle de çok kullanışlı editor'ü  ve şık ve rahat kullanışlı yönetim sayfası zannımca bu içerik yönetim sisteminin en fazla tutulmasının sebeplerinden. Bir de wordpress kullanırken ekstradan eklenti kurma gereksinimin az olması ve bütünleşik bir yapıda gelmesi  sanıyorum diğer bir etken. Ayrıca temada veya başka bir yerde değişiklik yapılması az bir bilgisi olanlar için bile çok rahatlıkla yapılabiliyor. Bunun içindir ki wappalyzer analizine göre %59'luk aslan payını elinde bulunduruyor tek başına. Kısacası wordpress, ekstradan eklenti kurma gereksiniminin en az olduğu, yönetim arayüzünün kullanıcı dostu olduğu, değişiklik yapmanın kolay olduğu bir yapıda olduğundan Türkiye'de ve dünyada çok tutuluyor. 
wordpress.org anasayfa
Neden wordpress varken drupal kullanalım?
Eğer ki siz bir site yapacaksanız ve hızlı bir şekilde yapmayı düşünüyor, içerik yönetim sistemi hakkında bilginiz az olması nedeniyle eklenti kurmayı henüz bilmiyorsanız bence en hızlı yol siteyi wordpress ile yapmaktır. 

Drupal içerik yönetim sistemi çok çok çok rahat bir şekilde wordpress'in yaptığı her şey yapılabilmekte ve daha az sunucuyu yormaktadır. Drupal, worpress gibi komle bir yapıda gelmenin aksine çekirdek bir yapıda gelir. Siz sonradan ihtiyacınıza göre eklentilerle siteyi inşa edersiniz. Bundan dolayı drupal'de binlerce eklenti geliştirilmiştir. Fakat drupal'in çekirdek yapıda gelmesi ihtiyacını duyduğunuz eklentileri sizin bulup kurmanızı gerektirmekte (bir de İngilizce bilmiyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız :D) bu ise ciddi zaman alabilen bir sürece dönebilmektedir. Ama şunu söyliyeyim, drupal'in geliştirilebilirliğini gördükçe, siz de benim gibi wordpress kullanmak istemeyeceksiniz (boğulursam büyük denizde boğulayım hesabı :D). Çünkü drupal'de her şeyi kontrol edebiliyorsunuz, hiçbir şey sizi sınırlamıyor. Bazı sitelerde geçen ve sevdiğim bir ifadeyi yazayım: "tek sınır sizsiniz, olay sizin hayal gücünüzde bitiyor". Tabi buradan "ver gazı yolla" anlayışı da çıkmasın. Drupal'de her ne kadar ücretsiz binlerce tema olsa da  tema olayı büyük sıkıntı (siz de benim gibi görselliğe çok fazla önem veriyorsanız...). Tema geliştirme ve değişiklik yapma ise bayağı zahmetli bir süreç. Sonuçta drupal ile hayallerinize yelken açabiliyorsunuz ama drupal'i ve biraz da css, php öğrendikten sonra. Sonra tek rakibiniz Türk Hava Yolları! 

Drupal'i kullananlar arasında Türkiye'de ve dünyada üniversiteler, kamu kuruluşları (ABD'de Beyaz Saray mesela), iş dünyası önde gelmektedir. Kısacası drupal, yapısını hiç bilmeyen ve araştırmak için zaman ayıramayanlara göre değildir. Çünkü ciddi emek isteyen bir sürece doğru sizi itmektedir. Ama tünelin ucunda ışığın olduğunu ve drupal'e verdiğiniz emeğin boşa gitmeyeceğini çok rahatlıkla söyleyebilirim eğer ki ciddi ciddi gayret gösterip öğrenmek istiyorsanız.

Ha bu arada, drupal'in CCK, VİEWS, PANEL ve TAXONOMY gibi çok kullanılan eklentileri olduğunu öğrenmenin size çok şey katacağını duyarsanız şaşmayın :D.  

Biraz Drupal'in yapısından bahsedecek olursak  (slaytlı bir şekilde) drupal'de her şey bir düğümdür (node). Düğümler ise alan (field) dediğimiz parçalardan oluşur. Bu field dediğimiz parçalar yerine göre yorum olabileceği gibi yerine göre bir resim, bir video veya bir yazı olabilir. Drupal'i öğrenmek isteyenlerin ilk önce yapıyı anlamaları gerekmektedir.

drupal düğüm (node) yapısı

Sonraki yazılarda drupal'e daha fazla değinmek üzere hoşçakalın...

0 yorum:

Yorum Gönder