13 Şubat 2013 Çarşamba

Merhaba arkadaşlar,

Bu bloktaki ilk yazım olması hasebiyle sizlere uzun uzun bu bloğun oluşturulmasında yatan temel düşünceyi açıklamak hem beni yoracağından hem de sizi pek alakadar etmeyeceğinden Kemal Sunal gibi "ben buraya niye çıktım...."  :D olayından giriş yaparak temeldeki düşüncemin Content Management Systems (cms)'leri incelemek olduğunu belirtmiş olayım. 

Bildiğiniz üzere yazılım dünyası günden güne bir basamak daha atlıyor ve bir sonraki adımın hangi yöne olacağını kestirmek gittikçe zorlaşıyor öyle ki yeni çıkan teknolojilerin hızına yetişmekte yetersiz kalıyoruz. Fakat yine de küçük çapta tek tek takip edemesek de genel çerçevede trendin hangi yönde gittiğini kestirebilir ve ona göre işimizi ayarlayabiliriz sanıyorum. 

Trendin hangi yönde olduğunu kestirebileceğiniz bir çok araç veya site var piyasada ve onlar gidişatı ekonomideki hisse senedinin grafikleri gibi çizebiliyorlar gözünüzün önüne: örneğin http://wappalyzer.com/ gibi. Ben http://wappalyzer.com/ 'u çok yararlı buluyorum bu anlamda. Çünkü size web uygulamaları hakkında bilmediğiniz bir çok şeyi grafiksel ve karşılaştırmalı olarak anlatıyor. Hatta ismini bile duymadığım bir çok uygulamayı wappalyzer sayesinde öğrendim desem abartmış olmam. Bu sitenin sürekli güncel bulunması, kullanışlı kategorik yapısı ve karşılaştırmalı grafik analiziyle alanında en iyilerden. Umarım web dünyası hakkında bu site araştırmalarda bana yardımcı olduğu gibi size de yardımcı olur. Sitenin anasayfası ise şekildeki gibidir (bu sitenin drupal ile geliştirilmiş olduğunu da ekstradan belirtmiş olayım: drupal'in ne kadar geliştirilebilir bir cms olduğuna şahit olmuş biri olarak.)


Eğer sizler de siteye girip şöyle bir kaç kategorideki uygulamalara ve uygulama sayısına baktıysanız ve bu bir çoğunu yeni görüyorsanız muhtemelen benim gibi "çok geride kaldık çok...!" deyip bu kadar uygulama vardı da şimdi mi haberim oluyor diyebilirsiniz. Esasında bu bloga bir de bu yüzden başlamış bulunuyorum. Dünyada her gün onlarca yeni uygulama gelişirken ve her gün tren farklı bir seyir izlerken bizim/bizlerin bu tren dışında kalması düşünülemez. 

Aşağıdaki resimlerde ise Content Managenet Systems (cms) olarak adlandırılan "İçerik Yönetim Sistemleri" yer alıyor. Peki Content Managenet Systems (cms) nedir? cms'nin ne olduğunu anlayabilmek için iki çeşit site yapım biçimi olduğunu birinin statik, diğerinin dinamik yapıda olduğunu bilmek gerekir. Temel farkları ise statik sitelerde içerik güncellemesi çok azdır ve elle oluşturulan html, php veya aspx dosyaları ile güncelleme yapılacaksa yapılır ve bir veritabanı gerekmez statik sitelerde. Dinamik siteler ise sıklıkla güncellemenin olduğu (yazı, resim, video ekle/çıkar/güncelle...) ve belli bir veritabanı varlığından söz edebildiğimiz sitelerdir. İşte cms'ler de dinamik site yapısındaki siteler için içerik girdilerinin yönetilmesini (arka planda bir rich text editor vasıtasıyla) sağlayan ve html, php veya aspx uzantılı dosyaların elle oluşturulması zorunluluğunu ortadan kaldıran uygulamalardır diyebiliriz. Bu uygulamalar ile bir çok işlevi görsel yapabilme rahatlığına kavuşuyoruz ve yazılım adına hiç bir şey bilmeyen bir kişi bile oturup yazı ekleyip sitede yayınlayabiliyor.

Content Managenet Systems - Resim 1
Content Managenet Systems (devamı) - Resim 2
Content Managenet Systems (devamı) - Resim 3




0 yorum:

Yorum Gönder