14 Şubat 2013 Perşembe

Merhaba arkadaşlar,

Kayak: packtpub.com
How difficult is Drupal to learn for a beginner? yazısında drupal öğrenmenin zorluk derecesi tartışılıyor. Dikkatimi çeken nokta ve bir önceki yazımda değindiğim şey ise drupal öğrenmenin zorluğundan çok kullanmak istediğimiz eklentileri öğrenme süreci daha zor. Çünkü ihtiyacınıza binaen eklenti arama avına çıkacaksınız ve http://drupal.org/project/Modules sayfasından işinize uygun eklenti arayacaksınız. Bulduğunuz eklentinin işinizi görüp görmediğini test edeceksiniz. Bu süreç içinde değişik sitelerde okuduğunuz "fazla eklenti kurma sistemi yorar ve hantal hale getirir" tarzındaki cümleler sizi en iyi eklenti hangisi, bu işi en az eklenti ile nasıl çözebilirim sorusuna itecek. Aynı iş için bulduğunuz farklı eklentilerin farkını merak edeceksiniz ve deneyeceksiniz. Drupal çekirdekten filizlenen bir yapıda olduğundan eklenti kullanmak bir anlamda zorunlu olduğundan eklenti süreci öğrenme aşamasının en zorlu süreci olarak karşınıza çıkacak.

Bir başka yazıda ise https://www.acquia.com/blog/how-learn-drupal drupal ile wordpress arasında gidip gelmeli durumu ve nihayetinde drupal'de karar kılıp başkalarını da drupal'e teşvik eden 20 maddelik süreci anlatıyor (okumanızı tavsiye ederim). Drupal cevherini hemen açmaz, belli bir demlenme süresi gerekir üzerinde. Kimisi bir başlar öğrenmeye, bir, iki bilemedin üçüncü kavşakta "ulan wordpress'de 3 dakikada yaptığım şeyi drupal'de ne kadar zamanda yapamadım"  deyip bırakıverebilir. Kısacası drupal öğrenmek özellikle de yeterli Türkçe kaynağın olmadığı ve yeterli ilginin henüz verilmemiş olduğu Türkiye ortamında biraz daha zor olsa gerek. Ama İngilizceniz vasatın üstündeyse izleyeceğiniz video ve okuyacağınız forumlarla bu açığı rahatlıkla kapatabilirsiniz.
Kaynak: http://drupal.org

Bir şekilde kendinizi drupal öğrenmeye ikna etmişseniz ve drupal'i nasıl öğrenebilirim diyorsanız sizin için tavsiye edebileceğim bazı kaynakları paylaşayım.








Drupal'i öğrenmek için başlıca kaynaklar neler???
İngilizce Kaynaklar


Türkçe Kaynaklar

Açıkçası Türkçe kaynak bulmakta zorlanıyorum. Ama yine de son zamanlarda artan bir şekilde yer alan yazı ve videolar drupal adına sevindirici bir gelişme olsa gerek.

1 yorum: